Tuesday, January 13, 2009

Masak-masak Pemuas Tekak

Well... enough jogging... let's go cooking... hehehe... nampaknya ada orang merayu agar jangan dihentikan acara JJCM-MB... who says we cannot stay healthy and enjoy delicious food at the same time, right? So acara JJCM-MB diteruskan lagi lah nampaknya... kali nie I nak bawak uol ke dapur I sendiri... resipi harini semuanya daripada air tangan Maria Tunku Sabrah... dengan tema "Masak-masak Pemuas Tekak"... so saksikan lah lauk-pauk yg dimasak... simple jer... main campak2 jer... rasanya x tau la sedap ke tidak... janji boleh masuk mulut I yang x cerewet nie... hehehe

Resipi pertama : Ayam masak ketumbar & jintan... my favourite dish sebab senang nak masak...


Resipi kedua : Masak tumis kacang panjang... yang nie pun simple... pejam mata jer (sebenarnya pejam mata sebab takut cili masuk mata masa menumbuk rencahnya)

Resipi ketiga : Sambal belacan istimewa... (sebab pakai lime juice dalam botol, senang x payah nak memerah limau sambal)... yang nie pelengkap hidangan Melayu la kan... kalo ada nie baru la terangkat... huhuhu


Tu jer la yang Maria sempat masak utk tengah hari nie... semuanya yang simple sebab Maria nie memang simple orangnya... so perut pun dah berkeroncong... apa kata kita melantak jer apa yang dah dimasak tu... jemput makan saudara...


7 comments:

"The single" said...

wow! cemerlang! bila nak jemput aku makan kat rumah kau nih??

gambit said...

Bravo!!! Lazat sekali nampaknya. Anyway, harus la menjadi tidak selera apabila membaca dasar baru perkhidmatan awam yang baru ni...

Olpicture said...

tiap-tiap hari masak macam ni ker? granddd!!! ni bukan JJCM-MB dah, ni rancangan Kuali la pulak... tapi kalu you akan jadi "Kualah"

~Maz + Rin~ (",) said...

hahahahah...

lazat uol...mcm chef tersohor equine park je menu nyer...adakah santapan sorang2..?? atau ada lebihan untuk si rambut merah? hehehehehehheeh...

cutecarry said...

oh..lazatnye u ols. buatlah blog resipi. mesti ramai orang masuk.
bila nak ajak hem makan huh? I promise I eat. No diet.

hazel said...

Amboi banyaknya komen2 di Malaysia... dengarkan jawapan dari mek...

Mimie... segan la nak jemput uol datang ke rumah I... tggu rumah baru siap la naa... x lama je lagi...

Stien... dasar baru perkhidmatan awam yang mana? dasar tawaran semula opsyen pencen kepada mereka yang dah pilih KWSP kah? or dasar pemberian GCR 150 hari kepada semua kakitangan kerajaan?

Cik Gorgeous... bukan la setiap hari I masak macam tu... time bosan jer... u nak i buat rancangan baru ke? "KUALAH"... tapi takut Chef Wan x leh cari makan pulak... heheh

Cik Maz Aldo... si rambut merah x sempat makan di rumah sebab sibuk berdating katanya... tapi hem leh je masak utk dia anytime dia rasa nak makan masakan hem... hem kan housemate + jiran yang baik... x gitu Cik Maz?

Bjork... hem ni boleh je nak panggil uol makan umah hem... tapi takut la uol tu x makan la, diet la, bulimia la... harus la buat penat je hem masak... membazir tu berdosa uol... Tuhan marah...

Nan said...

Tak ajak pun benci !