Tuesday, February 17, 2009

Hood-Hob-Oven

I went out to search for hood, hobs and oven recently... banyak nyer pilihan... sampai Kak Maria susah nak memilih... semuanya cantik2 and mahal2 belaka... hehehe... kalo nak cantik and bagus of course la mahal uol... kesimpulannya, bayar jer la kan? betul x? Ni la susah kalo x der sugar daddy... semuanya kena bayar sendiri... ooppss! sorry la pada sapa2 yang disponsor oleh sugar daddy... hehehe

Suka sangat hob steel nie... from Electrolux


Oven nie pun cantik... a bit mahal la pulak... tapi I tau cap Electrolux memang mahal oven dia...


Yang pakej pun ada also... not bad... tengok lah...


I suka brand Fagor... sebab kualiti and design dia... Fagor tau bukan "Fargo" citer Frances McDormand menang Best Actress Oscar tu...


Kak Maria paling suka design nie... sesuai sangat nak buat rancangan KUALAH Kak Maria tu... tapi the price... (gulps), adoi!!

22 comments:

Olpicture said...

wah nampaknyer rancak ler nak memilih dapur, kabinet, set sofa segala bila masuk rumah baru ni kannnn.... keep updating! tertunggu2 your house warming party/majlis doa selamat!

hazel said...

Hah Cik Gorgeous jangan nak boros sangat beli baju GAP segala... sebab kalo x cukup duit, I nak pinjam duit u tau!

the cheeky wife said...

ilan plak comment aku

electrolux tu ko tgk kat kedai mana
brand ni terbukti bagus utk washer and dryer....tp for cooking appliances not yet

fagor ada kes yg tampered glass retak seribu

cutecarry said...

apa ni?

Ruang bincang Surirumahtangga ke?

berdapur bagai.. gosh..

~Maz + Rin~ (",) said...

Bjork ...

mak menjawab bg pihak kb mak ni yekk..ni bukan ruangan dapur semata2 uols... uols kena belajar...nnti nak pindah rumah byk benda nak kena buat..lain la kalau seme brg dlm umah sponsor..(opsssss!!!!)

haa..ruangan ni bagus uol..ni antara branded stuff for kitchen ware...electrical appliances...so u better learn....if not...hehehe..pakai brand cap ayam je la yek..tu pun kalau uol xkesah..ala..cap2 ayam pun ado yg tahan lama....tapi alah membeli..menang memakai..idak gitewww cik hazel..heheheheh

hazel said...

Cik Pah... I x nak yang tempered glass... tak tahan panas... I nak cari yg stainless steel... orang cakap brand Electrolux pun ok gak... tapi kalo nak yg lagi mahal boleh la amik Bosch atau Teka

hazel said...

Cik Bjork... nak jaga rumahtangga yang baik kena bermula dari dapur yer, bukan di bilik tidur... sekian, terima kasih

hazel said...

Pn. Maz Berkonsep Batik... terima kasih kerana mempertahankan entry mek nie... dan mencetuskan idea utk buat rancangan baru... DEKO BERSAMA HAZEL... boleh la kita bercerita tentang home and kitchen appliances... mek minat...

~Maz + Rin~ (",) said...

hahahhahaha..

hmm...hood and hob ni mmg fav item mak dolu2 laa b4 pindah umah..hahah..hajat ati nak beli brand Pacific..tapi masak pun setaun sekali..hahaha..last2 end-up beli Elba je uol...umah apartment..

mcm uol kalau nak wat jenis serombong tu..kena betul2 pk..psl ye la nak tebuk dinding segala..tapi iteww kalau masak sure best....dan pastikan masak selalu la yek..

Fagor pun ok..Teka pun ok..Pricey laa skit...jgn lupe bile beli hood ngan hob ni...kasi match ngan kitchen cabinet uols...hehehe..buat granite yek..nmpk smart..kalau marble..not sure...hehehhe..syoknyeeeee..... uols..buat la island included dlm kitchen cabinet uolss...lazat..leh main2 atas island tu..heheheh

cutecarry said...

gosh.. so Bree lah u ols..

I can't remember the last time I goreng or masak something

ok nanti nak beli dapur bagai ni harus jemput u ols..harus meletup dapur nanti, tapi adakah sebagai hiasan sahajaFYI my dapur only ada fridge and oven jer.

the cheeky wife said...

aku pun tgh cari yg stainless steel....tp huduh2nyer la mostly

but surprisingly electrolux hob kat blog ko ni kena plak ngan jiwa i

kedai mana ko survey ni

hazel said...

Amboi Pn Maz Berkonsep Batik begitu banyak komen berkaitan dapur yer... memang hem minat yang acara serombong uol... sebab suction power dia lagi kuat... and kena tebuk dinding untuk memanjangkan hayat motor hood tu... lagi satu kita masakan melayu nie semuanya acara berminyak... so kena cari hood yang elok sket...

Hem dah tanya pasal island tu uol... x muat dapur hem tu sebab dapur hem kecik jer uol... muat buat kitchen kabinet jer... island memang x muat... but I like your idea of berMAIN-MAIN di atas island tu... MAIN apa tu Pn Maz? hehehe

Olpicture said...

macam2 tau pulak i nak tangkap something GAP? hmmmm... berseronok lah yea berDEKO!

hazel said...

Cik Bjork... nanti kalo uol nak masuk umah baru uol kat the paragon tu boleh la hem ikut uol mencari kelengkapan dapur... hem memang minat acara2 mencari kelengkapan dapur nie... hehehe

I memang Bree... uol Gabby kan? hehehe

hazel said...

Cik Pah, aku memang minat Electrolux Steel Hob tu... cantik uol... durable kot sebab steel... aku tengok kat Sen-Q IOI Mall... kalo ko cari kat kedai2 Ah Chong maybe leh dapat murah sket kot...

hazel said...

Cik Gorgeous... seronok memang la seronok, seronok menambah hutang... hehehe

"The single" said...

kita serupa dengan cute carry :)

tak pandai nak berbicara tentang dapor ... he he

cutecarry said...

Memang tak berapa tahu uols

But, I am so goin to learn how to cook. tapi lecehlah memotong bagai.

Cik Hazel cantek dan Cik Maz konsep batik Ipoh mali harus mengajar hem cara memasak.

Starting with asam pedas...

hazel said...

Cik Mimie... kalo kita ada orang gaji / maid / amah / bibik / babu, tak perlulah bicara pasal dapur uol, suruh jer diorang masak... cukup bulan bayar jer gaji... sekian, terima kasih.

hazel said...

Cik Bjork... uol memang kena belajar masak dengan Pn. Maz Berkonsep Batik... baru la kena dengan selera tekak uol... sama2 Perak gitu... I nie masakan kampung jer... x der la sampai nak bukak kelas mengajar orang...

ogy said...

i beli fagor he he

hazel said...

Pn Pengarah... dapur Fagor dah beli... bila nak buat makan2 nye? hehe