Wednesday, September 9, 2009

Kak Maria Berkonsep Batik Pulak Dah!

Dah nak dekat raya nie masing-masing pun sibuk la memasang angan-angan nak menjelajah Jalan TAR dan Masjid India untuk bershopping segala... last year Kak Maria x jejak kaki pun ke Jalan TAR untuk membeli-belah sebab malas nak bersesak-sesak dan berhimpit-himpit... I prefer the comfort and privacy of shopping at Starhill... hehehe...

Tapi tahun nie gigih jugak Kak Maria dan kawan-kawan berkunjung ke Jalan TAR nak mencari baju raya katanya... hah saksikanlah uol...

Menderu-deru orang di persimpangan dilema ni...


Yang menjual bukan main ramai... yang datang bukan nya membeli... sekadar menengok ajer


Ramainya orang... cukup lah sekali Kak Maria bershopping di sini...


Walaupun beribu-ribu pilihan di pasar lambak... tetap butik jugak yang menjadi pilihan akak kan... membeli apakah Kak Maria???


Hah tu dia... kain batik pilihan akak... bukan Pn. Maz saja berkonsep batik... Kak Maria pun nak berkonsep batik also tahun nie... sempatkah nak hantar ke tailor? Kalau x sempat akak jahit sendiri la jawabnya... hehehe... lepas nie boleh la akak menjelajah Bukit Bintang mencari handbag yang matching pulak... Prada here I come!!!

20 comments:

rambomadonna said...

Bagus jugak idea berkonsep batik ni Kak Maria. So lepas raya daklah baju tu jadi "bahan hiasan" dalam almari. Boleh buat melaram kat opis every Thursday.

BTW, lawak sekali entry handbag coach Puan Maz... ketawa sampai takde tenaga nak bagi komen.

UrbAnWiTch said...

meletop kak..

Niz said...

Wah we have the same taste lah Kak Maria! I also like baju2 from Gaya Warisan. Even so, I mcm masih tak sesuai sangat nak berkonsep batik ni kan (ehem masih belia katakan... hehe!) so my mom and granny jer lah yang merasa pakai baju2 GW. Hehe! Selalu beli yang dah siap jer. Tapi dah lama jugak tak singgah butik ittew. Next time, mesti pergi! :D

a.z.z.a.y.d said...

maksud kak maria batik tu nak buat baju kurung ke baju melayu kak?

mak tau apa hansbag mantop utk compliment batik akak yg vassss ittew...Christian Dior
silver quilted goatskin mini tote color dark purple or gold dust...so chick you!

Kak Maria said...

Cik Jaime...

Yes... betul cakap u... kalau beli baju batik, boleh pakai pi opis setiap Khamis... kalau u nak tau kat tempat kerja akak, sapa x pakai baju batik on Thursday boleh kena show-cause latter... over kan?

Lucu kah entry akak pasal beg Coach tu? sesuai x akak masuk Raja Lawak? hehehe

Kak Maria said...

Cik Me'en...

Meletopkah baju batik akak? sesuai x kalau nak buat kimono tahun nie? hehehe...

Kak Maria said...

Cik Niz...

Kat SG ada butik Gaya Warisan Collection kah?... akak suka baju2 batik yang dijual kat butik tu... pilihannya banyak and kalau kita pandai cari, leh jumper yang cantik2 and harganya pun berbaloi... tak payah nak ke Terengganu...

Kak Maria said...

Cik Aina...

Uol nie... of course akak nak buat baju kurung... buat baju kurung senang uol, sepanjang zaman boleh pakai... kalau buat baju fesyen2 nie, silap2 tahun depan malu nak pakai sebab dah out-of-date...

Hmmm akak pun x terfikir nak beli beg Christian Dior macam yg uol cakap tu... nanti lah akak cari kat KL nie... kot-kot ada jenis yg uol cakap tu

Niz said...

How I wish SG ni ada butik GWC! Seriously my mom and granny are a big fan of their collections. Haha. Sebab tu I cakap lama dah tak singgah ke butik ittew. Tak berkesempatan nak ke KL these few months. Haiz. Soon lah... Haha! Another one the ladies like, is Noor Arfa Batik. Sekarang siap boleh online lagi kat website diorang. Tapi tak best kan tk dpt rasa kainnya secara live? Hehe! Personally for me pulak, I like Craft Batik @ Penang. They have modern designs (tapi yang nak ke Penang tu lagi satu cerita). ;)

Kak Maria said...

Cik Niz...

Akak x berapa suka Noor Arfa Batik sebab akak rasa some of the items tu overpriced...

Hmm x pernah dengar pulak pasal Craft Batik tu... nanti kalau Kak Maria turun Penang nak try cari la... akak suka batik modern design nie...

Olpicture said...

tu la tertanya jugak... baju batik tu nak buat baju kurung kedah ke? atau blouse hari khamis? harus tertunggu-tunggu finish product nyer...

ps: tetap tak mencari lagi baju raya...

z.a.i.r.e.e.n said...

kak maria, i pun dah turun tengok bazaar raya kat geylang. ala2 mcm jln TAR, tapi lagi vass sebab banyak sangat batik2 indonesian kebaya yg meletops!!! sib baik sedar sendiri kita ni gemuk, kalau x dah angkut kebaya yg lip lap lip lap tu.

anyway, kat geylang tu, baju melayu sepasang dalam SGD25-40 aje. lg murah dari di Malaysia ek? hmmm... next year tak payah la mak nak menapak ke omar ali lg tempah baju melayu laki ku...

Kak Maria said...

Cik Gorgeous...

Kita nie kalau nak membuat baju biar ler yang boleh dipakai selalu... kalau yang jarang2 pakai silap2 bila nak pakai x muat! Masa tu baru la menyesal sebab baru pakai 2-3 kali jer kan...

X payah la mencari baju raya uol... yang tahun lepas kaler pink tu pun cantik lagi kan... orang kampung pun x ingat uol pakai baju kaler apa tahun lepas... they just can't be bothered

Olpicture said...

gemoks ke zaireen... nampak gambar2 baru maintain jer... Omar Ali overpriced sebab masuk butik kat Alamanda... ke sama jer price kat Wisma Yakin?

Kak Maria said...

Cik Zaireen...

U gemuk ke??? Kalau u gemuk, akak nie apa? gedempol? kimpoh? gajah? raksasa?... jangan la macam tu, u yang comel lote tu tentu x susah nak mencari baju... x macam akak dgn Pn. Maz Berkonsep Batik... terpaksa menempah sebab x der saiz... hehehe

A baju melayu is a baju melayu... buat kat Omar Ali ke, buat kat Den Wahab ke, buat kat tukang jahit kat kampung ke, atau jahit sendiri ke... it's still a baju melayu... tengok bajet, then pilih la tempat yg sesuai... u got what i mean

Kak Maria said...

Cik Gorgeous...

I x boleh terima kalau baju melayu kain biasa jer... tapi harganya sampai 2-3 ratus... sebab kualitinya i tengok sama jer macam tailor i kat kampung... a baju melayu should be priced like a baju melayu

z.a.i.r.e.e.n said...

betul betul. soma baju melayu are overly priced! esp utk budak2 pun, same price as orang tua, or even more expensive. hmmm....

not sure if omar ali pricing is the same in alamanda and the one in wisma yakin. but the workmanship is nice. i prefer oman ali than den wahab, den wahab ada nampak cam 'cheapo' sikit aa.. omar ali's so classic. my personal view ye..

Kak Maria said...

Whatever lah... dah dah jangan komen lagi kat entry nie... komen kat entry baru plak. Sekian, terima kasih!

~Maz + Rin~ (",) said...

wahhhhh...
ngumpul baju batik nak compete ngan ahkak ke kak maria..?? hehehhehe...mariiiii kita kumpul sama2...sedor xsedor baju batik akak leh recycle 1 bulan nok...hehehhehehe...nak kumpul lagi..pas ni acara ahkak pakai baju batik ari2.. ( eh bukan skang pun ker..) xpayah tunggu hari khamiss...meleretssssss

Kak Maria said...

Pn. Maz

Idak la Kak Maria ni sampai ke tahap mengumpul... saja beli suka-suka... Wah nampaknya uol kena buat wardrobe baru la yer... akak tengok wardrobe uol tu dah penuh dah... apa kata uol beli rumah baru... kat tempat akak tu ada lot banglo yang masih kosong lagi... merasa uol berjiran dengan akak...