Friday, August 1, 2008

Simple Cooking!

Hmmm... mulut nie teringin plak nak makan fettuccine with white sauce... sebab teringat masa makan dekat Le Meridien Kota Kinabalu haritu... very eager bila tengok chef dia masak... ler very the simple rupanya... so nak masak la... hehehe
1. Sediakan bahan-bahannya... bawang besar dipotong dadu, bawang putih dihiris nipis, Shitake mushroom dipotong2, and hot dog dihiris2 (kalau ada chicken ham pun leh gak pakai)...

2. Bahan seterusnya... fettuccine yang direbus, and whipping cream yang boleh didapati dengan mudah di pasaraya utama... heheh

3. Panaskan minyak dan mula la menggoreng bawang besar dan bawang putih yang dah didadu tadi...

4. Bila dah wangi, masukkan cendawan dan hot dog yang dihiris tadi... teruskan menggoreng sampai bahan-bahan tadi agak layu... tapi jangan sampai cendawan tu masak sangat...

5. Bila cendawan tu agak-agak dah layu, kecikkan api and tuangkan whipping cream... and pastikan dibuat dengan pantas sebab whipping cream ni cepat menyejat...

6. Dengan sepantas kilat, masukkan fettuccine tadi dan gaulkan rata... pastikan api sentiasa kecil bagi mengawal penyejatannya... hehehe

7. Boleh la masukkan garam sedikit sebab whipping cream tu manis rasanya... kang kalo fettuccine ni manis haruslah rasa nak muntah pulak bila makan nanti kan?

8. Voila!!! Dah siap dan sedia untuk diangkat... masakan nie x perlu dimasak lama2 macam masakan melayu... sebab orang putih very the x ada masa or tak kuasa nak duduk dapur lama2...

9. Boleh la masuk dalam pinggan dan dihidangkan bersama serbuk cili and serbuk cheese untuk menambah rasa...

10. Kalau macam hem, hem suka bubuh serbuk cili banyak2... Pedas baru la ada kick... lagipun apa beza makanan bayi dengan makanan adults kalo rasanya blend jer kan... tak gitu?? hehehe...

11. Some people choose sex for dessert but I chose ice cream cremo yang sedap nie... "strawberry cheesecake"... memang heaven... lengkap la acara menggemukkan diri hehe... (mati laa kalo lepas nie ada orang tanya berapa berat badan hem... tak gitu Ogy?... hahah)

So bagi u all yang teringin tu boleh la try masak... very the simple tutup sebelah mata pun boleh masak... tak sampai 15 minit dah siap... bukan macam sesetengah masakan yang kena tumis and pakai santan bagai, lepas tu kena tunggu pulak sampai 1 jam sebab daging x empuk2 dsb... hehehe... so selamat mencuba...

p/s: kalo sedap bagitau kat hem, kalo x sedap bagitau kat laki u all, ajak makan kat luar jer la jawabnya... heheh


4 comments:

PR Practitioner said...

merasa masak kat aipeh!

Olpicture said...

i tunggu resipi berasaskan tempe lak. buat tau! nak tau rahsia dier...

hazel said...

olpicture, nanti I masak sambal tumis tempe, I jemput u makan... u suka makan kan?

Kak Pooh, nantikan kemunculan i di Aipeh... hem masak utk uol... anyway umah uol ada dapur x?

ogy said...

berat badan??? hmmm 46kg 10 thn lepas walaupun....